S puta po Španiji:U RODNOM MESTU KRALJICE LETISIJE

Zaliv sa varošicom Ribadeselja u pozadini Zaliv sa varošicom Ribadeselja u pozadini foto: gminfo.rs

Zašto Hose Maksimilijano želi da, kad ode u penziju, preseli se iz glavnog grada Asturije u varošicu Ribadeselja

U Asturiji, španskoj severnoj pokrajini, najveći gradovi su Hihon, Ovijedo (prestonica) i Aviles. Ali kako čitava pokrajina jedva doseže milion žitelja, i najveći među njima, Hihon (Gijon), po našoj proceni, negde je tu „oko Kragujevca“. Hihon i Aviles su na obali Atlantika, Oviedo na pola sata udaljen od okeana. Međutim, ono što je u Asturiji baš ljupko, to su varošice, nijedna veća od, recimo, Gornjeg Milanovca. Bili smo u takvima: Grado, Langreo, Kangas de Narsea, Posada, Arenas de Cabrales...

Najljupkija od varošica je Ribadeselja. Naš prijatelj Hose Maksimilijano Pandjea Garsija nam reče, dok smo šetali zalivskim kejom: „Kad odem u penziju, preseliću se u Rubadeselju da živim“. Ova varoš, ne veća od Ljiga, je na okeanskoj obali. U stvari, nije na obali, još je na lepšem mestu. Odnekle ispod snežnih Vrhova Evrope (Picos de Europa) dotiče rečica Selja, ali ne stiže do okeana, jer joj je Atlantik krenuo u susret širokom dolinom i duboko u kopnu pomešao svoju vodu sa rečnom. Tako je nastao zaliv u kojem je, mnogo kasnije, izrasla varoš. Iz nje se golim okom vide beli, penušavi talasi okeana koji, na početku zaliva, jurišaju ka naselju, ali se brzo i smiruju.

Ribadeselja je postala poznata i popularna pre 13 godina kad se novinarka Letisija Ortiz Rokasolano udala za princa Felipea, sina španskog kralja Huana Karlosa. Letisija je bila novinarka CNN i, što je za stanovnike Ribadeselje najbitnije, rođena je u njihovom gradu. Španska javnost bila je iznenađena ovim brakom budući da je Leticija već imala jedan brak iza sebe, ne potiče iz kraljevske loze, a neki mediji su spekulisali i da je abortirala. Ipak, Felipe je uvek insistirao na tome da koga god izabere, biće to brak iz ljubavi, poštovanja i nežnosti, što je ovom ženidbom i potvrdio. Već imaju dve kćerke, jedna od njih je buduća španska kraljica I baš zbog nje je promenjena odredba Ustava po kojoj je do tada samo muški potomak mogao da nasledi presto. Inače, princ je učesnik letnje Olimpijade u Barseloni, 1992. godine, takmičio se u jedriličarstvu, a već na prestolu kao Felipe Šesti, tamne je kose, plavih očiju i visok 190 santimetara. Lepotan, zar ne! Uz to I vrlo obrazovan: ima diplome prava i međunarodnih odnosa, osim španskog, tečno govori francuski i engleski.

 

Felipe Šesti i kraljica Letisija sa kćerkama 

No, vratimo se Ribadeselji, zapravo njenom najlepšem delu, a to je kej. Od same varošice do obale okeana, duž zaliva, je podzidana obala, bar kilometer dugo šetalište sa zelenilom. Staza teče duž zida na kojem je, na veoma smišljen način, popularno prikazana prošlost ovog kraja – još od praistorije. Na svakih tridesetak koraka su table sa istorijskom pričom na španskom (kastiljanski) jeziku i lokalnom, asturijanskom dijalektu. Ako vam se ne čita, opet nećete ostati neobavešteni – odnekuda, iz skrivenih zvučnih kutija, čujete glas koji čita umesto vas. A svaku tablu prati i crtež na zidu, u stvari šaljiva karikatura koja se odnosi na konkretan period prošlosti. Pa tako saznajete, recimo, o rudarskim barkama koje su nekada prevozile ugalj ili o tome de je 1910. godine prvi put na plaži u varošici pojavila žena (tekst je ilustrovan “ransom” lepoticom u bikiniju među gomilom muških klupača).

Od table do table, od crteže do crteže, neosetno ste stigli na samu obalu okeana, zapravo do kamenih zidina izlokanih milenijumskim udarima talasa. Veoma impozantan prizor!

Ponovo se istim putem vraćate u varošicu, sedate pred kafić za sto i naručujete kaficu s mlekom (un café con leche) i uživate u lepoti zaliva. Pažnju vam, pokatak, privuče i natpis nad obližnjom prodavnicom cveća: LETICIA. Dobra reklama, a i poštovanje vlasnika cvećare prema svojoj sugrađanki kraljici.

Sad sigurno razumete želju Hosea Maksimilijana da svoje penzionerske dane proživi u Ribadeselji.

 

Boško Lomović

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top