Beleška - Zaveštanje iz Trondhajma i Norveška kuća

ilustracija ilustracija foto:pixabay.com/Pezibear

 

Nedavno je iz Trondhajma u Norveškoj stiglo pismo u Gornji Milanovac. Izvesni Vojislav Novaković iz tog norveškog grada piše jednoj milanovačkoj porodici da je „vaša prijateljica Bjorga Aune preminula 14. jula 2018. u svojoj 91. godini života“.

Saznasmo i da je, ostavši bez muža, poslednje godine provela u staračkom domu. Inače, ranije je ugošćavala svoje prijatelje iz Milanovca u svom domu u Trondhajmu i posećivala ih u gradu pod Rudnikom. Toliko je volela Srbiju da je čak naučila i srpski jezik.

foto:Bjorge Aune, privatna arhiva


No, prepisujemo najvažniji deo Vojislavljevog pisma: „Budući da nisu imali dece (Bjorge i suprug joj Svere), a ni bližih rođaka, za života su zajednički odlučili da se, posle njihove smrti, od njihove celokupne zaostavštine, oformi Fondacija Bjorga i Svere Aune. Cilj fondacije je da daje finansijsku podršku projektima saradnje vezane za Kuću srpsko-norveškog prijateljstva u Gornjem Milanovcu, kao i omladini iz Srbije koja želi da se dodatno obrazuje u Norveškoj“.

Zaveštanje norveškog bračnog para postaje zanimljivo baš ovih dana kad je Norveška kuća, kao spomenik prijateljstva iskovanog u ratnim danima, nudi na licitaciju radi svespasavajuće privatizacije(!). Gazdovalo se ovom znamenitošću tako da je „napakovala“ dugove – advokati tvrde i do deset miliona dinara, koje niko neće da preuzme, pa poverioci treba da se obeštete prodajom zdanja na licitaciji.

Pitanje je: koji smisao dobija Fondacija Bjorge i Svere ako Norveška kuća više ne bude simbol onoga zbog čega je građena i ako Društvo srpsko-norveškog prijateljstva ne bude njome upravljalo? Ujedno, to je i pitanje nadležnima za razmišljanje.

 

B. L.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(7 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top