Cena stoke foto:gminfo.rs

KIŠA I SUNCE POSKUPELI STOKU

Cena junećeg mesa je u kasapnicama dostigla vrtoglavu cenu, ali, to je, izgleda, pre svega, zato što je cena žive vage ove stočne vrste znatno poskupela.

Mnogi potrošači su pomislili da su trgovci zaračunali još neku maržu, kada su videli nove, veće cene junećeg mesa, ali, ispostaviće se da su trgovci i preradjivači, ovoga puta imali jako dobar razlog za poskupljenje.

- Ovogodišnji meteorološki uslovi su uticali da stočne hrane ima u izobilju, iako je košenje malo kasnilo zbog obilnih padavina. To je dovelo do domino efekta, odnosno, do situacije da je povećana tražnja za, pre svega, muškim teladima koji će biti ubačeni u tov, uprkos situaciji da muško tele od 120 kilograma trenutno košta preko 500 evra. Ipak, proizvodjači nalaze svoju računicu, jer, cena kilograma žive vage junetine je dostigla cenu od dva i po evra, odnosno, 300 dinara. Zato i ne čudi što je cena junećeg mesa u mesarama i do 800 dinara. Do kada će trajati ova situacija, teško je prognozirati - kazuje jedan od otkupljivača stoke u rudničko takovskom kraju.

Inače, kako saznajemo, cene žive vage ostalih stočnih vrsta nisu značajnije menjane u poslednje vreme.


Goran Trifunović

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top