Print this page

144 poljoprivrednika potpisalo ugovore za podsticajna sredstava

144 poljoprivrednika potpisalo ugovore za podsticajna sredstava foto:Opština Gornji Milanovac

U sali opštine Gornji Milanovac juče je prva grupa poljoprivrednih proizvođača, njih 144, sa teritotije naše opštine potpisalo Ugovore o dodeli podsticajnih sredstava u poljoprivredi koje im je uručio predsednik oštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.

Odlukom o budžetu Opštine Gornji Milanovac za 2018. godinu, na ime mera podrške ruralnom razvoju opredeljena su sredstva u ukupnom iznosu od pedeset miliona dinara od čega su sredstva u iznosu od 43.900.000 dinara namenjena za subvencije poljoprivrednim gazdinstvima, a sredstva u iznosu od dvesta hiljada dinara namenjena su za dotacije nevladinim organizacijama.

foto:V.P gminfo.rs

Poljoprivrednici opštine Gornji Milanovac u najvećem broju su se opredelili za kupovinu sredstava za navodnjavanje, za kupovinu umatičenih junica, kupovinu umatičenih grla kvalitetne jagnjadi, kao i za nabavku priključnih mašina svih vidova poljoprivredne proizvodnje. 

Kovačević je rekao da je u ovom prvom krugu potpisivanja ugovora izdvojeno malo više od deset miliona dinara.
- Vidim da su se poljoprivredni proizvođači orijentisali na nabavku sistema za navodnjavanje, za nabavku junica i pre svega za pravo ulaganje u agrarnu proizvodnju. Ja sam i danas, u razgovoru sa njima apelovao da se koriste subvencije i za navodnjavanje i za protivgradnu zaštitu u vidu protiv gradnih mreža i da koriste osiguranje. Opština Gornji Milanovac i Republika Srbija svake godine izdvajaju sredstva u tu svrhu, ali poljoprivredni proizvođači slabo koriste te mogućnosti. Svake godine, usled vremenskih neprilika imamo velike štete na poljoprivredi. Ove godine je to preko trista miliona dinara što je ogroman novac ne samo za budžet opštine Gornji Milanovac, već i novac koji je izgubljen u poljoprivrednim proizvodima gde gube i sami poljoprivredni proizvođači - kazao je Kovačević.

foto:V.P gminfo.rs

Prema rečima Kovačevića, Kako bi se smanjili ti gubici, poljoprivrednici moraju imati sisteme za navodnjavanje, protivgradne mreže, moraju osiguravati svoje useve i plodove, a to je sve moguće kroz subvencije koje daje opština Gornji Milanovac. U razgovoru sa poljoprivrednim proizvođačima Kovačević je naglasio da je Gornjem Milanovcu potrebna ozbiljna prerađivačka industrija kako bi se na tržište plasirao i gotov proizvod, a ne samo sirovine.

- Plasiranjem gotovog proizvoda možemo da postignemo realnu cenu, ne moramo na kraju sezone da strahujemo kolika će cena biti, već će se ta cena, u saradnji sa kompanijama, znati unapred. Primer za to nam je nekadašnje poslovanje kompanije „Takovo“ u nekom mnogo većem obimu nego što to danas radi. Opredelili smo jedan deo opštinske zemlje koji ćemo ponuditi takvim investitorima. U pregovorima smo sa nekoliko Nemačkih kompanija i gledamo da u najkraće moguće vreme obezbedimo takav vid prerađivačke industrije ovde, kako bi zajedno sa njima podizali poljoprivrednu proizvodnju.

Šef kancelarije za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac, Milka Nedeljković, rekla je da opština Gornji Milanovac subvencioniše poljoprivrednu proizvodnju kroz pet programa mera.

foto:V.P gminfo.rs

- Subvencionišemo poljoprivrednu proizvodnju kroz direktne podsticaje u primarnu biljnu proizvodnju, kroz sertifikaciju poljoprivredne proizvodnje i nabavku proizvoda u sertifikaciji, kroz mere veštačkog osemenjavanja, nabavku kvalitetnih umatičenih junica i umatičenih grla ovaca. Pokušavamo da za sve vidove poljoprivredne proizvodnje poljoprivrednicima opštine Gornji Milanovac stavimo na raspolaganje budžetska sredstva kako bi oni podigli produktivnost svoje proizvodnje - istakla je Milka Nedeljković.

Predsednik opštine Dejan Kovačević obraćajući se poljoprivrednicima rekao je da im opštinska Kancelarija za poljoprivredu uvek stoji na raspolaganju za sve što je potrebno i pozvao poljoprivrednike da se udružuju u zadruge, jer će na taj način, pored sredstava koje izdvajaju opština i Republika, imati pristup mnogo većim sredstvima i fondovima Evropske unije.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(5 glasova)