POMOR OVACA


Već nekoliko meseci, psi lutalice zadaju mnogo problema i štete vlasnicima ovaca u pranjanskom kraju.

U pranjanskom zaselku „Ridovi“, u sred bela dana, psi bez vidljivih ogrlica zaklali čak 22 ovce! Takodje, protekle sedmice u zaselku Katrići je, samo za jednu noć, zaklano osam ovaca, dok je jedno stado najureno daleko od svoje staje. Predstavnici opštinske Ekološke kancelarije su nemoćni u ovom slučaju, jer, samo mogu da izadju na teren, da utvrde štetu i nalože nadležnim službama da uklone leševe.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

DISPARITET CENA

Potrošači se žale na visoke cene mesa, a proizvodjači na niske cene. Ko je onda kriv?

Junetina u mesarama je dostigla cenu od preko 800 dinara, dok je otkupna cena junadi oko 1,8 do 1,9 evra za kilogram žive vage. Čemu tolike marže, otkud tolika razlika, ko pojede još jednog bika izmedju proizvodnje i prodaje? Odgovore je teško dobiti, jer se iz zvaničnih institucija oglašavaju samo preko saopštenja, prodavcima ovakva situacija odgovara, pa ne bi da „talasaju“, dok su proizvodjači, kao i uvek, uplašeni, pa nezvanično pričaju jedno, a zvanično- drugo.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Stefan Kalimančević iz Boljkovaca, Stefan Kozoderović iz Teočina i Vlade Krnjić iz Družetića dobili su danas priključne mehanizacije, odnosno duplikator za mleko, kroz projekat „Osnaživanje mladih poljoprivrednika“, Fondacije „Ana i Vlade Divac“, saopštavaju iz informativne službe predsednika opštine.

Projekat partnerski realizuju Fondacija „Ana i Vlade Divac“, poljoprivredne škole u Požarevcu, Prokuplju i Požegi, gradovi Požarevac i Prokuplje, kao i opštine Požega, Gornji Milanovac, Žagubica i Arilje.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Državna Uprava za šume ponudila je besplatno sadni materijal građanima koji žele da na svojim posedima većim od pet ari zasade drveće, objavljeno je u pozivu na sajtu Uprave koja je deo Ministarstva poljoprivrede, prenosi portal kamatica.com.

Građani koji imaju šumsko zemljište sa dokazom o vlasništvu mogu da se obrate najbližem registrovanom šumskom rasadniku i tako prijave za besplatno dobijanje sadnog materijala.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Gornjomilanovačku opštinu ovih dana je posetio i predsednik Zadružnog saveza Srbije, Nikola Mihailović, koji je, tim povodom, govorio za naš portal.

GMinfo - U čemu je značaj zadrugarstva i da li se u Srbiji prepoznaje ta stavka u poljoprivrednoj proizvodnji?

Mihailović - Zadrugarstvo, kao pojava, postoji od davnih dana, i u raznim oblicima. Udružuju se poljoprivrednici, zanatlije, razne druge „fele“... Jednostavno, tako se na najlakši, najeftiniji i najbrži način dolazi do krajnjeg potrošača i ostvaruje najbolja finansijska dobit. Konkretno rečeno, udruživanje u zadruge je u interesu svih, pa i samih potrošača, odnosno kupaca. Što se tiče prepoznavanja značaja, moramo da kažemo da sve više ljudi uvidja da je ovo jedini ispravan put kojim srpska poljoprivreda treba da ide. Tako je, recimo, plan Vlade Srbije o otvaranju 500 novih zadruga u 500 sela, skoro u potpunosti ispunjen, jer su do sada registrovane 492 nove zadruge, koje mogu da konkurišu za subvencije u iznosu od 50 do 100 hiljada evra, u dinarskom protiviznosu.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Strana 1 od 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top