Bilja Krstić: Čuvajte ovaj festival jer izgleda svetski, a naš je

Bilja Krstić: Čuvajte ovaj festival jer izgleda svetski, a naš je foto: Suzana Jevremović

Da se mladi i te kako interesuju za svoje korene, note koje su se nekad pevale i kvalitet, svedoči i sinoćni nastup Bilje Krstić i "Bistrika", na Srpskom festivalu svetske muzike. Mnogo mladih generacija uživalo je u numerama etno-pevačice, koja sinoć nije prvi put nastupila pred milanovačkom publikom. Naime, pre deset godina otvorila je ovaj festival u Takovu.

 - Nisam prvi put u vašem gradu i mogu da kažem da sam vrlo uzbuđena jer sam pre deset godian bila ovde sa mojim Bistrikom i mnogo mi je drago da smo pre deset godina otvorili festival, a evo sad ovako obeležili jubilej - rekla je Bilja Krstić za naš portal.

 

Muzika koju izvodi Bistrik je fuzija - spoj tradicionalne etno muzike, a capella pesama i etno ritmova sa elementima improvizacije i modernog muzičkog pristupa. Publika je sinoć pevala pesme koje je znala.

- Publika je zaista bila sjajna, pevali su sa nama sve pesme koje znaju, naravno, čak smo ih na kraju pokušali nešto novo da naučimo. Pre svega želim da kažem da sam oduševljena da jedan ovakav festival, u našoj zemlji, može da traje deset godina. I organizatori i grad imaju apsolutno svu moju podršku, zato što u ovim teškim vremenima je, zaista, prosto nemoguće da se nešto održi na nekom ovakvom nivou.

Ona ističe da su ovakvi festivalu najviše na ceni u svetu i da ga treba sačuvati.

- Ovaj festival je opstao i volela bih zaista da ga sačuvate onako kao što čuvaju svi u svetu ovu vrstu festivala. World music je namoćnija muzička industrija i ti festivali u svetu su najviše na ceni. Trebalo bi i ovde, u našoj zemlji, nekako da se to izgura jer ne mogu samo, ovako, pojedinci. Zapanjena sam da ovakav jedan festival može da opstane deset godina. I to ovako, na ovaj način. Na jednom visokom nivou, sa fantastičnom scenom, sa odličnim ozvučenjem, rasvetom … zaista, sjajna organizacija.

Prema njenim rečima, između ostalog, uspeh ovog festivala je u tome što neguje različitost žanrova i može da stane rame uz rame sa svetskim festivalima.

- I nisam slučajno rekla „čuvajte ovaj festival“, jer izgleda svetski a naš je. A zašto? Pa jer imamo jako malo takvih festivala. Mnogo je lepo što ovaj festival pre svega neguje različitost žanrova i to mi se dopada jer nije samo džez, nije samo etno, nije samo rok već je odličan izbor. Godinama unazad pratila sam rad festivala i volim ga. Možda baš zato što sam od samog početka učestvovala u kreiranju ovog programa. I verujte mi da može da stane rame uz rame sa svetskim festivalima - rekla je Bilja i dodala da je i pre deset godina, na samom početku festivala bilo veoma lepo.

- Pre deset godina je i u Takovu bilo isto jako lepo. Od samog početka ovaj festival je na visokom nivou ali ovo sad je već jedna ozbiljna nadogradnja, potpuno svetski izgleda. I mogu da kažem, idem kući puna srca, srećna i zadovoljna. Što bi rekli "idem kući pevajući" - istakla je na kraju Bilja Krstić.

Trg kneza Mihaila je sinoć bio muzička arena. Na njemu su pred milanovačkom publikom, pored Bilje Krtsić i Bistrik orkestra (foto album), još jednom nastupili Gipsy Aleksići (foto) i pevačka grupa KUD "Šumadija" (foto).

Nakon ovih koncerata preselili smo se u PUB 1859 gde je od 22 časa nastupio Soulfull Quartet (FOTO ABUM) Na repertoaru je bila fanki, soul, džez svirka, a bendu iz Kragujevca su se na nastupu pridružili i bluzeri iz Norveške i sa njima smo proveli još jedno nezaboravno veče.

 

 

 

 

 foto: Suzana Jevremović

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)
Go to top