Početak festivala nije ispunio očekivanja, prevazišao ih je

Početak festivala nije ispunio očekivanja, prevazišao ih je foto: Branka Vuković Vučković

Deseti, jubilarni, Srpski festival svetske muzike, počeo je sinoć sa odličnim izvođenjem ansambl predstave "Kafana na Balkanu". Na Velikoj sceni Doma kulture sinoć se našao dvadeset jedan glumac, trideset sedam statista KUD-a Šumadija, kao i šesnaest muzičara i tri pevača. Ukupno njih 77. briljiralo je na sceni.

foto:Suzana Jevremović

Ozbiljan poduhvat, veliki ansambl i prilično veliki zalogaj za ovako jednu scensku predstavu bio je pred producentom, kabare predstave "Kafana na Balkanu", Bojanom Neškovićem.

- Ovo je jedan format koji je isčezao u Srbiji. Raditi ansambl predstave to je, zaista, veliki poduhvat u svakom pogledu. Moram da kažem da ovoga ne bi bilo da nije bilo KUD-a Šumadija, kao i našeg ansambla "pčelice" koje su do sada imale samo dva do tri javna nastupa, i svi zajedno izneli su sjajno ovu predsatvu. Ja sam prezadovoljan nastupom sa jedne starne, sa druge strane Slobodan Božović, direktor festivala, stavio je pred nas jednu veliku odgovornost i veliki zadatak, a to je da otvorimo deseti Srpski festival svetske muzike. I nije bilo lako. Imali smo malo vremena, trebalo je napisati, organizovati, pripremiti... a onda uskladiti sa našim vremenom, jer svi mi radimo...- rekao je Nešković.

 

foto:Branka Vuković Vučković

Kafana na Balkanu sinoć nije imala premijeru, drugi put je zaigrala na Velikoj sceni Doma kulture pred milanovačkom publikom. Za drugo izvođenje tekst i sadržaj su izmenjeni...

- Ukoliko ste pažljivo slušali song "Kafana na Balkanu"… kaže: "Sve prolazi samo ona opsta"... Možda je ovako na Balkanu, ne znam kako je na drugim mestima. Kafana je neko vezivno tkivo, čvarci i pršuta, to je nešto što je već vekovima na ovim prostorima. Jedna izvedba ove predstave je već bila ali to je bio neki drugi poduhvat, večeras je odigrana druga, a mi nećemo izlaziti iz "kafane" - poručio je Bojan.

 

foto:Branka Vuković Vučković

 

foto:Branka Vuković Vučković

Za epohu koju je trebalo pravilno dočarati trebalo je i prikupiti istorijske činjenice koje se tiču našeg grada i uklopiti ih u celu priču, a taj deo posla pripao je profesoru srspkog jezika i književnosti Goranu Saviću.

- Trebalo je sve uklopiti u jednu priču koja će dočarati jedno vreme, da ima dozu humora, a da istovremeno ostane ozbiljna jer ovo je, ipak, otvaranje festivala i samim tim moralo je da bude na tom nivou. Građa za tekst je prikupljena iz različiith izvora, nešto iz knjiga koje su pisali ljudi o našem kraju a neke delove sam i ja napisao i tako je priča zaokružena i dobila neku dimenziju koja je, nadam se, večeras se svidela publici – rekao je Goran Savić.

I kao što se sinoć moglo čuti od milanovčake publike nakon otvaranja „Početak festivala nije ispunio očekivanja. Prevazišao ih je.“

 

foto:Branka Vuković Vučković

 

foto:Branka Vuković Vučković

 

foto:Branka Vuković Vučković

 

foto: Suzana Jevremović

 

foto:Branka Vuković Vučković

 

Srpski festival svetske muzike danas je ušao u drugi dan. Na programu nas večeras očekuje Veče tradicije od 19h na Velikoj sceni Doma kulture.  U okviru večeri tradicije nastupiće KUD "Šumadija", folklorni ansambl iz Norveške, pevačka grupa "Takovski eho" i pevačka grupa "Crnućanka", a ulaz je besplatan.

Nakon toga selimo se u PUB 1859. gde ćemo od 21:30h  uživati i ludovati uz „Vesele 8o-te“. Ovaj odličan bend iz Kragujevca ne treba posebno najavljivati. Domaći rock&roll 80-ih. Najveći hitovi domaće muzike sa prostora bivše Juge.

Inače, sinoć u PUB-u milanovačku publiku je razmrdao vrlo poznat sastav: Luka-Božo-Džengi. Svirali su najveće hitove stranog i domaćeg rock&rolla … a kako su se gosti sjajno zabavili možete i videti na fotografijama.

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(8 glasova)
Go to top