Kultura

U AT Gornja Trepča, od 19. do 22. septembra, održava se druga likovna kolonija "Na izvoru zdravlja"" u okviru manifestacije "Dani Gornje Trepče" i banjske slave "Mala gospojina".

Sponzori kolonije su Turistička organizacija grada Čačka i Specijalna bolnica "Atomska banja". Organizacija kolonije poverena je Udruženje "Rudnički vidici" iz Gornjeg Milanovca.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Izložba Narodnog muzeja u Beogradu „Centralni Balkan između grčkog i keltskog sveta“ otvorena je u Galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja. Goste i publiku je pozdravio Aleksandar Marušić, direktor Muzeja u G. Milanovcu, a izložbu je otvorio rukovodilac istraživanja na lokalitetu Kale-Krševica, dr Ivan Vranić iz Arheološkog instituta u Beogradu.

U ime autora dr Petra Popovića, Vere Krstić i Ace Đorđevića, publici se obratio dr Ivan Vranić, koji je istakao da zbog svoje kompleksnosti i jedinstvenosti, lokalitet zaslužuje važno mesto u arheologiji Balkana i opravdano izaziva pažnju naučne javnosti.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Gornji Milanovac je juče (nedelja, 15. septembar 2019. godine) bio prestonica narodne umetnosti. Ova manifestacija, duha, kulture i tradicije po treći put je realizovana u gradu pod Rudnikom. Ideja vodilja bila je: prikupljanje, čuvanje, prikazivanje i obnavljanje tradicionalnih vrednosti, igre , pesme, svirke, nošnji i običaja iz čitave Srbije.

Po onome što čini i koliko uspeva da doprinese očuvanju i negovanju narodne kulture i tradicije, Sabor narodnog stvaralaštva Srbije, stekao je pravo da se svrsta u sam vrh svetkovina ove vrste.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Strana 1 od 171
Go to top