ROC Rudnik, prvi privatni rudnik u Srbiji, nastavlja da investira i u 2019.

ROC Rudnik, prvi privatni rudnik u Srbiji, nastavlja da investira i u 2019. foto: contangorudnik.co.rs

U ROC "Rudnik" su nakon privatizacije 2004. godine, sprovedeni obimni programi obnove objekata i podzemne infrastrukture, uloženo je u novu liniju flotacije i obezbeđenje jalovišta. Od privatizacije, rukovodstvo rudnika i flotacije "Rudnik" povećalo je masu za plate, obim proizvodnje i broj radnika.

Oni će i ovu 2018. završiti uspešno. Prema rečima Aca Ilića, generalnog direktora Rudnika i flotacije Rudnik, ispunili su planove proizvodnje ali i pronašli velike količine rude koje će u budućnosti eksploatisati. Započeli su pripremne radove, istražno bušenje, a samo u nabavku nove opreme uložili su, kako kaže, 120 milion dinara.

Za razliku od prošle 2017. kada ih je bilo 450, ove godine ROC Rudnik broji 457 radnika, a kopovi kojima ova firma raspolaže su među najmodernijima u Srbiji.

Aco Ilić, generalni direktor Rudnika i flotacije Rudnik, foto:gminfo.rs

- Prošle godine je bilo 450 zaposlenih, sada ima 457 radnika. Što se tiče proizvodnih radnika tu smo dostigli neki nivo i nećemo ga ni povećavati ni smanjivati, onda znači idemo prosto na normalnu selekciju, znači kada neko ode u penziju na njegovo mesto primamo mladog pomoćnika rudara, a ono što mogu da se pohvalim da smo sada krenuli malo i u obnavljanje ovoga našeg, da kažem, nadzorničko-inženjerskog kadra. Većina nas će u penziju otići definitivno za deset godina, i krajnje je vreme znači da se prime mladi ljudi koji će, kako mi kažemo, da prođu kroz vodu i kroz vatru, koji će uz nas da steknu iskustva i koji će predstavljati budućnost Rudnika - rekao je Aco Ilić.

Polovinom 2018. godine povećali su i plate radnicima iz proizvodnje za 20-25 odsto. Najbolji rudari imaju oko 120.000 dinara (neto), odnoso, 1.000 evra. Prosečna plata je 61.000 dinara (neto), a bruto plata je 110.000 dinara.

Preduzeće Rudnik 2018. ispunilo je zahteve međunarodnog standarda ISO 26000 – Društvena odgovornost. Naime, 2018. godine preduzeće Rudnik ušlo je u proceduru uvođenja međunarodnog standarda ISO 26000 - Uputstvo o društvenoj odgovornosti. Do septembra 2018. standard je usaglašen i integrisan sa postojećim standardima i samim tim ispunjeni su svi traženi zahtevi i uputstva zahtevana u okviru standarda ISO 26000.

U ovom rudarskom preduzeću sa dosta pažnje posvećuje bezbednosti i zdravlju na radu. Na međunarodnom takmičenju Evropske komisije za bezbednost i zdravlje na radu u okviru kampanje “Zdrava radna mesta za sve generacije” preduzeće Rudnik i flotacija Rudnik doo je iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu prošle godine dobilo prestižno priznanje Evropske komisije na temu “Sveobuhvatno sprovođenje bezbednog i zdravog rada za sve zaposlene uz stalnu primenu i dopunu Akta o proceni rizika”.

foto:contangorudnik.co.rs

Preduzeće Rudnik ove godine je dobilo i nagradu za doprinos lokalnoj zajednici. VIRTUS Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje se dodeljuje velikoj kompaniji sa preko 250 zaposlenih koja se posebno istakla u pomoći pri rešavanju problema ili potreba u zajednici u kojoj posluje, gradu ili regionu, imajući svest o značaju malih inicijativa i razvoja lokalnih zajednica koje nisu u centru zbivanja, pri tom pokušavajući da im udahnu novi život i aktivizam.

Svakodnevno u jamu ulazi 260 radnika, što tokom godine iznosi 62.500 ulazaka. U 2018. zabeležene su četiri povrede tako da se broj incidenata i povreda smanjuje. Prema rečima Aca Ilića povrede na radu su se ustalile na brojci 4-5 godišnje, a konačni cilje je da broj povreda bude nula!

Preduzeće Rudnik i flotacija "Rudnik" se ubraja u pet najboljih primera privatizacije u Republici Srbiji po mišljenju studije NALED-a i USAID-ovog projekta održivog razvoja, kao i Ministarstva rudarstva i energetike, Privrede komore Srbije i Regionalne privredne komore.

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(15 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top