Donacija računara OŠ "Desanka Maksimović"

Donacija računara OŠ "Desanka Maksimović" foto:OŠ "Desanka Maksimović"

 

Od prvog septembra Informatika i računarstvo postajlo je obavezan predmet za učenike petog razreda u Srbiji. Koncept novog predmeta je suštinski različit od onoga na čemu je počivao dosadašnjeg izborni predmet. Učenici će informatička znanja sada sticati kroz tri teme: informaciono komunikaciona tehnologija, digitalna pismenost i računarstvo. U okviru teme Računarstvo najvažnija novina je učenje programiranja u vizuelnom programskom jeziku. Cilj predmeta je da razvija digitalnu pismenost, kao jednu od najvažnijih veština za 21. vek.

Kako bi se realizovao novi nastavni program obučeno je 60 nastavnika iz svih školskih uprava, koji su već počeli da drže radionice na lokalnom nivou, a upravo oni će predstavljati okosnicu mreže podrške nastavnicima. Realizacija nastavne teme Računarstvo planirana je za drugo polugodište, pa će tokom prvog dela školske godine svi nastavnici proći neophodnu obuku.


Do sada je iz budžeta Ministarstva putem javne nabavke kupljeno 550 računara, a u toku je nabavka još 150. Telekom Srbija je opremio 20 informatičkih kabineta u okviru obeležavanja 20 godina postojanja kompanije, ali su i mnoge druge kompanije pokazale interesovanje za ulaganje u informatičku opremu za škole.

 OŠ „Desanka Maksimović“ iz Gornjeg Milanovca jedna je od tri škole iz Moravičkog okruga, koja je dobila ovu donaciju, a direktorka ove škole, preuzela je u subotu, računarsku opremu u prostorijama Školske uprave u Čačku.

 

Donacija deset računara OŠ "Desanka Maksimović" 

- Osnovna škola „Desanka Maksimović“ dobila je od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donaciju od 10 kompletnih računarskih jedinica za uvođenje informatike i računarstva kao obaveznog predmeta od 5. razreda. Posebna zahvalnost upućujemo Školskoj upravi i rukovodiocu Školske uprave u Čačku Slađani Parezanović za podršku školi. OŠ „Desanka Maksimović“ jedna je od tri škole iz Moravičkog okruga, koja je dobila ovu donaciju - rekla je za gminfo Emina Đurić direktorka OŠ "Desanka Maksimović.


S obzirom da je oprema namenjena učenju neretko dolazi do kvarova. Prvi put nađeno je rešenje i za taj problem, naime, Ministarstvo za školsku 2017/18. godinu obezbedilo 40 servisera pri školskim upravama, koji će između ostalog imati zadatak da izlaze na teren i otklanjaju kvarove.

 

 

gminfo.rs/mpn.gov.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Go to top