Dan rudara na Rudniku

Dan rudara na Rudniku foto:gminfo.rs

Danas je preduzeće Rudnik i flotacija "Rudnik" obeležilo Dan rudara. Ovo preduzeće se ubraja u pet najboljih primera privatizacije u Republici Srbiji po mišljenju studije NALED-a i USAID-ovog projekta održivog razvoja, kao i Ministarstva rudarstva i energetike, Privrede komore Srbije i Regionalne privredne komore.

- Danas je nepunih 12 godina od kada je preduzeće "Contango" postalo vlasnik 70 odsto akcija ROC "Rudnika", a 2012. godine je kupilo i preostalih 30 odsto. Od tada se radi na konstantnom poboljšanju kvaliteta proizvodnje, a velika pažnja se posvećuje stalnim investicijama u nabavku i dalje modernizovanje opreme, zaštitu čovekove okoline i geološka istraživanja, izjavio je generalni direktor preduzeća "Rudnik" Aco Ilić, i dodao
- Putujemo i učimo od najboljih. Radnike obučavamo u najboljim evropskim i svetskim rudnicima. Jedno smo od retkih preduzeća koje ima ugovor sa VMA tako da u slučaju nesreće naši zaposleni po hitnom postupku mogu biti prebačeni na lečenje u ovu kliniku.

 

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je preduzeću "Rudnik" dodelilo nacionalno priznanje u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu za 2014. godinu "Povelja 28. april" i za 2015. godinu "Pohvalnica 28. april".

- Ovo preduzeće je jedan od razloga što se uvek ujedem za jezik kada kažem da je u Srbiji sprovedena pljačkaška privatizacija. Ovo je jedna od pet najuspešnijih privatizacija u Srbiji. Za mene kao ministra rada jeste najvažnija bezbednost ljudi. Kada imate ovakvo preduzeće kao što je Rudnik gde i sa jamom i flotacijom godišnje imate samo dva ili tri povređena onda zaista možete da budete zahvalni što se preduzeće "Rudnik" toliko trudi i ulaže u bezbednost i zaštitu na radu, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

 

Iako je prošlu godinu obeležio veliki pad cena na svetskoj berzi metala i glabalna kriza u rudarskom sektoru, preduzaće "Rudnik" zabeležilo je rekordne reziltate u svojoj istoriji - preko 280.000 tona rude je otkopano i prerađeno, a godišnji plan je premašen za 2,5 odsto.

- Moja prva poseta u nizu poseta milanovačkim preduzećima bila je upravo preduzeću "Rudnik", jer su pravi primer uspešne privatizacije i jedna odgovorna kompanija koja stalnim zapošljavanjem ulaže u lokalnu zajednicu, izjavio je predsednik opštine Gornji MIlanovac Dejan Kovačević.

 

U trenutku privatizacije preduzeće "Rudnik" je imalo 295, a danas ima 430 zaposlenih.
Na današnjoj proslavi, uručene su jubilarne nagrade za 10 godina rada - 34 radnika, 20 godina rada - 9 radnika, 30 godina rada - 12 radnika i 40 godina rada - 1 radnik.


Za porodice radnika i sve prisutne upriličen je i obilazak kapaciteta ovog preduzeća, kao i bogat kulturno - umetnički program.

 


gminfo.rs

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)
Go to top