G. Milanovac obeležava dan prevremeno rođenih beba - U čast malim borcima

ilustracija ilustracija foto:pixabay.com

PU Sunce, Dom zdravlja Gornji Milanovac i opština G. Milanovac se pridružuju aktivnostima za obeležavanje 17. novembra, Svetskog dana prevremeno rođene dece, koje se organizuju širom sveta, u cilju podizanja svesti u javnosti o problemu prevremenog rođenja.

Tim povodom, u ponedeljak 19. novembra 2018. godine, u Predškolskoj ustanovi Sunce, objekat Aneks, sa početkom u 15 časova biće organizovana tribina za roditelje ''Podržimo našu prevremeno rođenu decu''. Predavači su doktori Doma zdravlja Gornji Milanovac.

Povodom Svetskog dana prevremeno rođenih beba, koji se sutra po osmi put obeležava širom planete, biće održane brojne manifestacije koje će pažnju javnosti usmeriti na ove “male“ ljude, a velike borce

Jedna od deset beba rodi se pre vremena, širom sveta. U svetu se, tako, svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba, od čega oko milion umre. U Srbiji, se godišnje rodi više od 4.000 takvih beba, ili 11 svakoga dana.

Po definiciji Svetske zdravstvene organizacije prevremeno rođenim detetom se smatra ono koje je rođeno pre 37. nedelje trudnoće i sa porođajnom težinom od 2500 gr ili manje. Zbog nezrelosti i male telesne mase, izloženo je određenim zdravstvenim rizicima i neophodna mu je nega i lečenje u specijalizovanim ustanovama.

 

 

gminfo.rs

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(8 glasova)
Go to top