Norveška kuća na dobošu

Stotine gostiju na 30. rođendanu (2017.) Kuće srpsko-norveškog prijateljstva Stotine gostiju na 30. rođendanu (2017.) Kuće srpsko-norveškog prijateljstva foto: arhiva,gminfo.rs

Kuća jugoslovensko norveškog prijateljstva, izgradjena pre trideset i jednu godinu, ide na doboš zbog duga.

Zaključkom javnog izvršitelja Milanke Savić iz Čačka, a na osnovu rešenja o izvršenju Osnovnog suda u Gornjem Milanovcu, oglašena je prodaja ovog kulturnog, muzejskog i ugostiteljskog objekta, jednog od simbola Gornjeg Milanovca, podignutog 1987. godine u znak prijateljstva jugoslovenskog i norveškog naroda, iskovanog tokom Drugog svetskog rata.

Prodaja je oglašena zbog duga Norveškog društva, pravnog naslednika Društva jugoslovensko norveškog prijateljstva, koje je vlasnik kuće, prema Svetlani Kovačević iz Gornjeg Milanovca u iznosu od 362.577,58 dinara.

Procenjena vrednost ovog objekta je 65.714.350 dinara, a početna cena na javnom nadmetanju zakazanom za 14. novembar je 39.429.610 dinara, odnosno 60% procenjenje vrednosti.

Kuća je izgradjena donacijama Društva jugoslovensko norveškog prijateljstva, Opštine Gornji Milanovac, Vlade i Ambasade Kraljevine Norveške, i tadašnjeg gradjevinskog preduzeća Graditelj iz Gornjeg Milanovca, čiji je direktor Živorad Bata Knežević bio jedan od preživelih interniraca u logorima Norveške.

foto:arhiva, gminfo.rs

Norveška kuća je 1987. godine, kada je otvorena, dobila najprestižniju arhitektonsku nagradu tadašnje Jugoslavije, Borbinu nagradu za najbolje arhitektonsko ostvarenje. Simbolizuje tradicionalnu srpsku brvnaru, i vikinški brod, spojene u jednu celinu, čime na simboličan način predstavlja prijateljstvo našeg i norveškog naroda. Gradili su je gradjevinari Graditelja od norveškog drveta, isečenog tačno po specifikacijama i poslatog sa severa Evrope u Šumadiju.

U kući se od otvaranja nalazila muzejska postavka posvećena našim gradjanima stradalim u nacističkim logorima u Norveškoj, kongresna sala od 120 mesta, kao i ugostiteljski objekat od čijeg je prihoda kuća izdržavana.

Upravo je zato nejasna odluka da se zbog duga od svega tri hiljade evra prodaje objekat koji vredi preko pola miliona evra, i čija je kulturna i istorijska vrednost nemerljiva.

GMinfo će narednih dana pokušati da otkrije detalje ove skandalozne priče.

 

 

 

gminfo.rs

 

 Vezani tekst  - Norveško društvo: Zatečeni smo, sprečavamo prodaju, pravimo poravnjanje, bivše vlasti prevelikim taksama na zemljište namerno nas terale u blokadu...

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(13 glasova)
Go to top